Haberler

AREL ÖĞRENCİLERİ KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜNÜ İNCELEDİ. Tüm Haberler

AREL Koleji ortaokul öğrencileri, doğanın korunmasına dikkat çekerek çevre bilincinin geliştirilmesine ve dünyadaki nesli tükenmekte olan canlı türlerinin korunmasına destek olmak amacıyla Küçükçekmece Gölü’nde yaptıkları alan çalışmasında su örnekleri alarak inceleme yaptılar.

Birer doğa okur-yazarı olarak sorumluluklarını yerine getiren AREL Koleji SOS proje timi öğrencileri, bu sene de Küçükçekmece Gölü’nde gerekli ölçümleri gerçekleştirerek, pH, oksijen, sıcaklık, renk, bulanıklık, sertlik ölçümlerini veri tablosuna kayıt ettiler. Daha sonra elde ettikleri bulguları kullanarak sulak alanda yaşayan canlıların bu sonuçlardan nasıl etkilenebileceği ile ilgili değerlendirmeler yaptılar. Öğrencilerin araştırmalarına göre bir gölde canlı yaşamının en uygun olduğu pH aralığı 6,5 ile 8,5 arasında değişiklik gösteriyor. Küçükçekmece Gölü’nden alınan örneklerde pH 9 ile 10 arasında değişiyor yani gölde bulunan canlıların çoğu açısından tehlikeli bir değer olmaktadır. pH değeri’nin yüksek olması göle deterjan gibi atıkların karıştığını gösteriyor. Diğer incelenen parametrelere göre göl renginin yeşil olması suda hızlı bir yosunlanmanın (planktonların) meydana geldiğini gösteriyor. Deterjan atıkları, gölde yosunlanmaya neden olmakta bu da sulak alanımızın yaşlanması ve yavaş yavaş yok olması demektir. Bu yıl göl çevresindeki özellikle kokunun da arttığı hissedildi. Bu manzara karşısında çok üzülen AREL öğrencileri, doğal mirasımız olan Küçükçekmece Gölü’nü korumak için geç kalınmaması gerektiğini dile getirdiler.

Öğrenciler alan gezisinde deneylerin yanı sıra kuş gözlemleri ve toprak gözlemi de yaparak türleri tespit etmeye çalıştılar.